Це перший зареєстрований цьогоріч випадок отруєння грибами у Львівській області.
Про це повідомила Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Потерпіла 26-річна мешканка Дрогобиччини.
«Це сталося у травні. Зі слів хворої, симптоми захворювання розвинулися через 2 години після вживання грибів. Це запаморочення, зорові галюцинації , тремор, блювання.
Оскільки стан дівчини погіршувався, її було госпіталізовано бригадою екстреної медичної допомоги до однієї з лікарень Львівщини. Там пацієнтці провели деінтоксикаційну терапію і згодом виписали. Добре, що все обійшлося, а могла закінчитися трагедією.
Смертельно отруйні гриби можуть спричинити отруєння з важкими наслідками та навіть з летальним кінцем. Тому хочу застерегти! Не спокушайтеся на такі небезпечні пропозиції з грибами. Мовляв, такі сушені отруйні гриби у мікродозах вживають для покращення пам’яті, сну та настрою тощо. Це все вигадали пройдисвіти, які роблять бізнес на отруйних грибах. А люди у 21-му столітті так легко у це вірять» – розповіла Ірина Куліш.
Олександр Громико, кандидат біологічних наук, завідувач Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків Львівського національного університету імені І. Франка додав:
«Навіть неотруйні гриби мають властивість поглинати із зовнішнього середовища, – з повітря та ґрунту, – різні елементи, зокрема, і важкі метали. Вони як губка, як сорбенти, втягують у себе найрізноманітніші речовини. У тому числі їхня підвищена концентрація може викликати і алергічні реакції, і отруєння тощо.
Ризик є завжди! Навіть у кошику з добрими грибами може бути бліда поганка, правда? Тому в жодному разі не купляйте гриби на ринках, на узбіччі доріг, а тим більше у будь-якому вигляді переробки у мережі Інтернет!»
Залиште відповідь