Фахівці визначили щонайменше 4 фактори, які вказують на джерело інфекції, що призвела до спалаху гепатиту А у Вінницькій області. Наразі у лікарнях з гепатитом А залишається ще 151 пацієнт. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Ігор Кузін.
“Комплексно відпрацьовуємо усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. На підставі проведених епідрозслідувань маємо щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Після детального аналізу кожен з факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем. Фахівці групи оперативного реагування Центр громадського здоров’я України, Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб з залученням лікарів, працюють паралельно, у співпраці з місцевою владою”, – написав Кузін у Facebook.
За його словами, вже обстежено понад 100 людей, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, продуктами та іншими епідемічно небезпечними сферами.
Також Кузін повідомив, що у лікарнях з гепатитом А залишається 151 пацієнт, 25 вже виписали. Наразі лікарі додатково опитують хворих з підтвердженими діагнозами та уточнюють зв’язки, які вказують на спільне джерело інфікування.
Як повідомляється, групи контролю та епідеміологічної безпеки працюють на:
- ринках та точках продажу продуктів;
- проводять додатковий лабораторний контроль на об’єктах водопостачання та підприємствах, які забезпечують продаж питної води та її розвезення;
- продовжуються лабораторні дослідження та моніторинг проб з навколишнього середовища та води.
За словами лікаря, до області вже доставлено 1 060 доз вакцин для щеплень медиків, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Крім того, для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А та формування резерву.
Читайте також: на Вінничині продовжує зростати кількість хворих на гепатит А
Щеплення також радять зробити близькому оточенню пацієнтів з підтвердженим діагнозом.
Кузін закликав усім жителям міста посилити заходи індивідуальної безпеки:
- мити руки, обробляти їх так само ретельно як під час пандемії COVID-19;
- уникати покупки продукції на стихійних ринках;
- будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити;
- не вживати молочні продукти, куплені на ринках без попередньої термічної обробки;
- купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної їжі» – мити руки та обробляти їх дезінфектантом.
Залиште відповідь